3/2/12

"Το κουτσό",Jylio Cortazar- μέρος ΙΙ



Στο δεύτερο μέρος του μυθιστορήματος αλλάζει εντελώς το σκηνικό. Ο Οράσιο Ολιβέιρα γυρίζει στο Μπουένος Άιρες, και στην αποβάθρα τον περιμένει ο παλιός του φίλος Τράβελερ με την γυναίκα του Ταλίτα. Ο Τράβελερ, που δεν έχει ταξιδέψει πουθενά, είναι το alter ego του και η Ταλίτα μοιάζει τόσο στη Μάγα, που σχηματίζουν σχεδόν αμέσως ένα μεταφυσικό τρίγωνο. Ο Οράσιο εγκαθίσταται στο απέναντι τους δωμάτιο μαζί με την χαζή αντιπρόσωπο της «κοινής λογικής» Γκεκρέπτεν, που είναι ανυπόφορη όταν μιλάει, και μέτρια στο σεξ, αλλά καλή νοικοκυρά. Οι τρεις τους, Οράσιο, Τράβελερ, Ταλίτα, δουλεύουν στο τσίρκο, κι έπειτα στο τρελάδικο που αγοράζει το αφεντικό του τσίρκου. Εκεί ανάμεσα στους τρελούς, θα λύσουν τις διαφορές τους.
          Εκπληκτικής ομορφιάς είναι η σκηνή όπου αντί να ανεβοκατέβουν μερικούς ορόφους, οι δυο άντρες περνάνε δυο σανίδες από το παράθυρα και φτιάχνουν μια επισφαλή γέφυρα ανάμεσά τους, βάζοντας την Ταλίτα να αιωρηθεί στο κενό για να πάει από τον Τράβελερ στον Οράσιο ματέ και λίγα καρφιά, αφήνοντας την να διαλέξει. Και φυσικά η σκηνή που έδωσε το όνομα της στο βιβλίο. Στην αυλή του τρελάδικου είναι ζωγραφισμένο ένα κουτσό, από το παράθυρό του ο Οράσιο βλέπει την Ταλίτα στην αυλή, κι έπειτα εμφανίζεται η Μάγα και παίζει μόνη της κουτσό. Αποκαλύπτει στην Ταλίτα ότι την είδε ως Μάγα στο νεκροθάλαμο του τρελάδικου και τη φιλά. Κι έπειτα ξέρει πως ο Τράβελερ θέλει να τον σκοτώσει, δεν μπορούν να ζήσουν κι δυο, οι δυο όψεις του νομίσματος, και στήνει μαζί με έναν τρελό έναν αμυντικό μηχανισμό. Το μέρος φτάνει σε ένα κάποιο τέλος με τον Οράσιο Ολιβέιρα δίβουλο μπροστά στο κενό.
                Κι έτσι τελειώνουν τα 56 πρώτα κεφάλαια, και τώρα κατά τον Κορτάσαρ ο αναγνώστης μπορεί να κλείσει το βιβλίο χωρίς τύψεις γιατί τα επόμενα είναι…. προαιρετικά. Ίδωμεν.


Υ.Γ. Ίσως το πιο ενδιαφέρον κεφάλαιο, από αφηγηματική πλευρά, όλου του βιβλίου να είναι το 34.   

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος3/2/12, 10:52 π.μ.

    Ήταν αδύνατον να μην προσέξετε την κα-τα-πλη-κτι-κή σκηνή της γέφυρας!
    (Όλα τα λεφτά!)
    Και μόνο γι' αυτήν αξίζει να διαβάσει κανείς το ιδιαίτερο αυτό βιβλίο...


    Η Ταλίτα, η γυναίκα του Τράβελερ, μέσα σε αφόρητη ζέστη προσπαθεί να διασχίσει την αυτοσχέδια γέφυρα ανάμεσα στα δυο απέναντι παράθυρα του διαμερίσματός της με του Ολιβέιρα.
    Τελικά δεν θα φτάσει ποτέ στο παράθυρό του.
    Κι αυτός, βλέποντάς την να αιωρείται επικίνδυνα στο κενό, φαντασιώνεται ότι είναι η Μάγα, ο έρωτας της ζωής του.

    Η σκηνή κρατά πολλή ώρα.
    Και συμβολίζει τις σχέσεις μεταξύ των τριών προσώπων που είναι ιδιαιτέρως μπερδεμένες.

    Καλή συνέχεια!


    κ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την απολαμβάνω την συνέχεια. Τί εκπληκτικό βιβλίο είναι αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή