18/12/13

"Που ήσασταν όλοι", Πάολο ντι Πάολο




Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να τα ζηλέψει κανείς στο βιβλίο του νεαρότατου Ιταλού συγγραφέα Πάολο ντι Πάολο «Που ήσασταν όλοι». Για αρχή η αφηγηματική του δεινότητα που μοιάζει με φτασμένου πεζογράφου, η άνεση του να μιλά για πολιτική και πρόσφατη ιστορία χωρίς να φοβάται τα τωρινά πάθη, η ικανότητά του να σε κάνει να νιώθεις πως αφηγητής και ήρωας είναι ο ίδιος κι ας μην είναι αυτοβιογραφικό το μυθιστόρημα. Από την άλλη υπάρχουν και τα αρνητικά, ο μύθος του είναι μονάχα ένα πρόσχημα, τόσο πολύ μάλιστα που μοιάζει με σκαρίφημα, σαν ένα σχέδιο στο χαρτί που δε γέμισε ποτέ από την πληθωρικότητα των σκηνών και των χαρακτήρων. Οι ήρωες του είναι άλλοι ζωντανοί και παλλόμενοι, όπως ο αφηγητής, άλλοι χάρτινοι και ανύπαρκτοι. Το σύνολο θα μπορούσε να είναι εντυπωσιακό, αλλά δεν είναι.

Κεντρικός ήρωας ένας φοιτητής Σύγχρονης Ιστορίας που προσπαθεί να πείσει τον καθηγητή του πως η πτυχιακή του πρέπει να έχει θέμα τον Μπερλουσκόνι. Ο πατέρας του, συνταξιούχος καθηγητής μπλέκεται σε μια δίκη, γιατί προσπάθησε να παρασύρει με το αυτοκίνητο έναν πρώην μαθητή του. Η μητέρα του εγκαταλείπει την οικογενειακή εστία όταν μαθαίνει πω ο άντρας της μπορεί να υπήρξε άπιστος. Η νεαρή αδελφή του είναι ερωτευμένη με το αγόρι που χτύπησε ο πατέρας με το αμάξι.


Με βάση αυτήν την ιστορία ο συγγραφέας επιχειρεί να πει πολλά για την πολιτική, την οικογένεια, την ιστορία, τον έρωτα. Τόσα πολλά που κάπου ο μίτος χάνεται. Εντυπωσιακό είναι πάντως πόσο παγκοσμιοποιημένοι είμαστε, όλα αυτά που για έναν νεαρό τριαντάχρονο Ιταλό σηματοδοτούν την 1η δεκαετία του 21ου αιώνα είναι όχι απλά οικεία για μια τριαντάχρονη Ελληνίδα σαν κι εμένα, είναι η πραγματικότητά μου. Και φυσικά ακόμα εντυπωσιακότερο είναι πως, το χάος που κυριαρχεί στο κεφάλι και το γραπτό αυτού του συγγραφέα μπορεί απλά να αντικατοπτρίζει τον πανικό που διακατέχει τη γενιά μας.  


"Που ήσασταν όλοι", Πάολο ντι Πάολο, μετ. Ανταίος Χρυσοστομίδης, εκδ. Ίκαρος, 2013, σελ.251

Υ.Γ. Η έκδοση είναι εντυπωσιακή και πανέμορφη


2 σχόλια:

  1. όλα της σειράς αυτής είναι εντυπωσιακά προσεγμένα και είναι μεγάλο δέλεαρ να τα χεις όλα στη βιβλιοθήκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή