29/6/16

«The storied life of Α.J. Fikry», Gabrielle Zevin




Ένα εξαιρετικά ευχάριστο βιβλιοβιβλίο είναι το The storied life of A.J Fikry, για το οποίο δεν θα είχα ιδέα αν δεν είχε την καλοσύνη να μου το στείλει η Penelope, αναγνώστρια του blog από την Αμερική. Όταν το είδα στο ταχυδρομείο, τα έχασα, το ομολογώ. Έκανε την μέρα, ίσως και τoν μήνα μου -που πήγαινε κατά διαόλου-, λίγο πιο φωτεινά.

«Έπεσε στα χέρια μου εντελώς κατά λάθος όταν δούλευα – το είδα, σε σκέφτηκα, το πήρα και στο στέλνω. Ίσως να έχει κάτι από σένα, ίσως να δεις κάτι δικό σου», μου γράφει η Πηνελόπη στην αφιέρωση και διαβάζοντάς το κατάλαβα με ευκρίνεια γιατί. Είναι ένα μυθιστόρημα για βιβλιόφιλους, γεμάτο αναφορές και με ήρωα έναν αντισυμβατικό βιβλιοπώλη που τυχαίνει να θέλει να πουλάει αυτά που αγαπάει να διαβάζει. 

Η ιστορία έχει ως εξής: ο A.J. είναι ένας 39χρονος βιβλιοπώλης που μόλις έχει χάσει την έγκυο γυναίκα του σε αυτοκινητιστικό και αγωνίζεται να συνέλθει. Ένα βράδυ γίνεται λιώμα και ανακαλύπτει πως του έχουν κλέψει ένα από τα ελάχιστα αντίτυπα του Tamerlane του Poe, που είχε στην κατοχή του και σκόπευε να πουλήσει για να αποσυρθεί. Αυτό τον αναγκάζει να βάλει μια τάξη στην ζωή του, να αρχίσει το τρέξιμο, να κόψει το ποτό. Μια μέρα γυρίζοντας στο βιβλιοπωλείο θα βρει ένα μωρό την Maya. Και θα αποφασίσει να το κρατήσει.

Αν και η πλοκή έχει κάποιες αφέλειες και κοινοτοπίες, και μόνο για την αίσθηση πως διαβάζεις ένα βιβλιοφιλικό βιβλίο αξίζει τον κόπο. Ονόματα συγγραφέων πετάγονται από παντού, ιδέες για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα μικρό ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο, παρουσιάσεις, πωλητές, λέσχες ανάγνωσης, e-readers. Όλα όσα απασχολούν τον κόσμο του βιβλίου είναι εδώ. 

Όχι, το βιβλίο της Zevin δεν είναι κανένα μεγάλο λογοτεχνικό επίτευγμα, δεν θα περάσει στην ιστορία ως κλασικό. Είναι όμως ένας υπέροχος τρόπος για να περάσεις δυο-τρεις ώρες στην παραλία, να απολαύσεις την ανάγνωση χωρίς έγνοιες· δεν μπορώ να κρύψω πως και το χρειαζόμουν και το καταευχαριστήθηκα. 



                                    

                                                                                            Κατερίνα Μαλακατέ






«The storied life of Α.J. Fikry», Gabrielle Zevin, ed.Algoquin, 2014, pg. 270





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου