8/12/16

"Γκάμπο", Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, αναμνήσεις μιας μαγικής ζωής, Oscar Pantoja



Μεγάλη οπαδός των graphic novels δεν είμαι, κι ας διάβαζα κόμιξ με το κιλό όταν ήμουνα μικρή. Κάποια όμως αξίζουν πραγματικά τον κόπο τους. Διάβασα το Γκάμπο, γιατί το χρειαζόμουν για τη ραδιοφωνική εκπομπή αφιέρωμα στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Κι εγώ, που δεν διαβάζω graphic novels και δεν είμαι φαν των βιογραφιών, μαγεύτηκα. Γιατί αυτό το βιβλίο δεν είναι απλά μια βιογραφία του σπουδαιότερου εκπρόσωπου του μαγικού ρεαλισμού, είναι ένα βιβλίο που μιλάει για ένα βιβλίο και μέσα από αυτό για τη ζωή του δημιουργού του. Και εξηγούμαι. Το Γκαμπο δεν εξιστορεί την ζωή του Μάρκες γραμμικά, πιάνεται από το σπουδαιότερο βιβλίο του, «Τα εκατό χρόνια μοναξιά» και συνθέτει ένα αφήγημα εξαιρετικά ενδιαφέρον, που ο σκελετός του μοιάζει πολύ με μυθιστόρημα. Έμαθα μέσα από αυτό όλη την ζωή του Μάρκες, θυμήθηκα ξανά το βιβλίο, ένιωσα όσο δίπλα του όσο ποτέ. Κι αυτό είναι μεγάλη κουβέντα, γιατί έχω εμμονή μαζί του κι ήξερα ήδη αρκετά. 





Από τις πιο συγκινητικές στιγμές είναι η επίσκεψη στην Αρακατάκα που του έδωσε την ιδέα για το μυθικό Μακόντο, η ανάγνωση της Μεταμόρφωσης του Κάφκα, που τον έκανε να πιστέψει πως κι αυτός θέλει να γράψει έτσι, η αποστολή του χειρόγραφου μισού μισού γιατί δεν είχαν τα λεφτά να το στείλουν ολόκληρο στον Αργεντινό εκδότη, και το γνωστό πια λάθος- στείλαν πρώτα το δεύτερο μισό. 





Σημαντικές φιγούρες ο –ηττημένος στον εμφύλιο- συνταγματάρχης παππούς του, η γιαγιά του με τις ιστορίες, τις μυρωδιές από τα φαγητά, η γυναίκα του που τον στήριξε όσο κανένας άλλος, ο Άλβαρο Μούτις που τους φιλοξένησε για χρόνια. Και στιγμές. Η γέννηση, ο πάγος, ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο, το Νόμπελ. 





Ο Μάρκες ήταν σπουδαία προσωπικότητα, έζησε εξαιρετικά ταραγμένη ζωή σε πολλές χώρες, πείνασε για να γράψει, εκδιώχτηκε. Του αξίζουν όλες οι τιμές και τα αφιερώματα, του αξίζει κι αυτό το graphic novel με τις λιτές γραμμές και τη φοβερή αφήγηση, που αν ψήσει έστω κι έναν ακόμα νεαρό αναγνώστη να διαβάσει κάποιο βιβλίο του, θα είναι μεγάλο κέρδος. 




                                                                                             Κατερίνα Μαλακατέ





"Γκάμπο", Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, αναμνήσεις μιας μαγικής ζωής, Oscar Pantoja εικονογράφηση: Felipe Camargo Rojas, Tatiana Córdoba, μετ. Κλαίτη Σωτηριάδου, εκδ. Ίκαρος, 2016, σελ.180.




Ακούστε την εκπομπή μας με την Κλαίτη Σωτηριάδου, ένα αφιέρωμα στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες εδώ: 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου