15/6/17

"Τι συμβαίνει με τα βατόμουρα;", Γιούλη Αναστασοπούλου,



Βατόμουρα υπάρχουν, φροντίζει το σύστημα.

Ένα γρανάζι δουλεύει συνεχώς κάτω από την πόλη και φροντίζει για τα πάντα. Αυτό και η βατόμουρα ελ τι ντι, η εταιρεία που δουλεύουν όλοι. Αν είναι αρκετά δυνατοί, στο ξύσιμο. Αλλά ακόμα και αυτοί που δεν τα καταφέρνουν, γίνονται οδηγοί και την αγαπάνε τη δουλειά τους- ενίοτε και την καρότσα του φορτηγού τους.

Μια σπονδυλωτή δυστοπία, μια αλληγορία με πολλές δόσεις χιούμορ, διηγήματα που κάποιες φορές θυμίζουν Τομ Ρόμπινς, άλλες ρέπουν προς τον Πόε. Σίγουρα ένα βιβλίο που νοιάζεται πολύ για την γλώσσα- κάποιες φορές όμως ένιωσα πως το νοιάξιμο για τη γλώσσα κατάπιε την ιστορία. Αυτό είναι καλό στην ποίηση, αλλά σπανίως καλό στη λογοτεχνία.

Και μια μηχανή του κιμά να αλέθει βατόμουρα, για εξώφυλλο. Ένα από τα καλύτερα εξώφυλλα της φετινής παραγωγής.

Πολίτες ευτυχείτε 

Η Γιούλη Αναστασοπούλου παίζει με την έννοια της κανονικότητας, της κοινωνικής συνοχής, της συνέχειας και της συνήθειας. Το «Τι συμβαίνει με τα βατόμουρα» δεν είναι ένα βιβλίο για όλους. Κάποιοι θα ενοχληθούν από το στιλιζάρισμά του, την παιχνιώδη του διάθεση για όλα αυτά που φαίνονται πολύ σοβαρά στη ζωή μας: τη δουλειά, κι την οικογένεια και το σύστημα, και τα βατόμουρα, και το γρανάζι. 

Κάποιοι άλλοι όμως θα περάσουν ένα μάλλον λαμπρό και διασκεδαστικό απόγευμα διαβάζοντάς το. Ανάμεσα στη φάρσα και το παραμύθι, το θρίλερ και την κωμωδία, κάπου ανάμεσα στην ουτοπία και τη δυστοπία, τα "βατόμουρα" είναι ένα βιβλίο για σκεπτόμενους αναγνώστες· ένα πολιτικό βιβλίο. Που περιγράφει την εποχή μας με όρους εντελώς απτούς. Αν εξαιρέσει κανείς, τα βατόμουρα, το γρανάζι, και το σύστημα.

Κάποτε είχαμε ένα σύστημα, κι όλα ήτανε καλά.

Ομολογώ πως με εντυπωσίασε η γραφή της Γιούλης Αναστασοπούλου, το βιβλίο της είναι από όλες τις πλευρές άρτιο. Του λείπει ίσως λίγη ψυχή, λίγη ανθρωπιά. Πιστεύω πως αν η συγγραφέας βρει την ισορροπία ανάμεσα στο στυλ και το πρωτογενές συναίσθημα θα μας δώσει εξαιρετικά βιβλία στο μέλλον.


                                                                                Κατερίνα Μαλακατέ




"Τι συμβαίνει με τα βατόμουρα;", Γιούλη Αναστασοπούλου, εκδ. Θράκα, 2016, σελ. 121












Υ.Γ.42 Οι προτάσεις με μπλε γράμματα είναι οι τίτλοι των τριών κεφαλαίων του βιβλίου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου